We krijgen vaak de vraag of er รฉรฉn overkoepelende EPR-registratie (Extended Producer Responsibility) bestaat voor meerdere Europese landen. Het antwoord is nee: de EPR-regelgeving is in elk EU-land anders, en dat kan best verwarrend zijn voor bedrijven die grensoverschrijdend opereren.
EPR is overkoepelende EU-regelgeving die lokaal op verschillende manieren is geรฏmplementeerd. De EU-lidstaten willen zelf de autonomie over het verwerken van afval houden en hierdoor is het een lappendeken aan wet- en regelgeving geworden.
Naast autonomie spelen er een aantal praktische zaken mee in de implementatie van de EPR-regelgeving per land:
- ๐๐จ๐ค๐๐ฅ๐ ๐ฐ๐๐ญ๐ ๐๐ฏ๐ข๐ง๐ : Elk land heeft zijn eigen wet- en regelgeving, aangepast aan de nationale omstandigheden en prioriteiten. Dit betekent dat de eisen voor recycling en afvalbeheer per land kunnen verschillen.
- ๐๐๐จ๐ง๐จ๐ฆ๐ข๐ฌ๐๐ก๐ ๐๐ง ๐๐๐จ๐ฅ๐จ๐ ๐ข๐ฌ๐๐ก๐ ๐๐จ๐๐ฅ๐๐ง: Verschillende landen hebben verschillende strategieรซn voor duurzaamheid en milieubeheer. Dit resulteert in diverse implementaties van EPR-regels die zich richten op de specifieke milieuproblemen.
- ๐๐๐๐ฒ๐๐ฅ๐ข๐ง๐ ๐ข๐ง๐๐ซ๐๐ฌ๐ญ๐ซ๐ฎ๐๐ญ๐ฎ๐ฎ๐ซ: Niet alle landen hebben dezelfde capaciteiten voor recycling en hergebruik. De mate van ontwikkeling en beschikbaarheid van recyclingfaciliteiten speelt een rol in hoe EPR wordt uitgevoerd.
Ook spelen factoren zoals consumentengedrag en industrienormen een rol. Een cultuur die gericht is op duurzaamheid kan leiden tot strengere EPR-regels.
Met de komst van de PPWR worden verschillende zaken nu EU-breed geregeld, hoewel lokale verschillen nog steeds blijven bestaan.
๐๐๐ญ ๐๐๐ญ๐๐ค๐๐ง๐ญ ๐๐ข๐ญ ๐ฏ๐จ๐จ๐ซ ๐ฃ๐จ๐ฎ๐ฐ ๐๐๐๐ซ๐ข๐ฃ๐?
Doordat de EPR-regelgeving verschilt per EU-land, kan het zijn dat je meerdere registraties nodig hebt voor verschillende landen en productgroepen. Bij European Seller Solutions helpen we je om te navigeren door deze complexe wetgeving en zorgen we ervoor dat je compliant blijft.
Neem gerust contact met ons op!