Op 22 januari 2025 heeft de Europese Unie een belangrijke stap gezet richting een duurzamere toekomst met de officiรซle publicatie van de Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR). Deze nieuwe verordening vervangt de oude Verpakkingsrichtlijn (PPWD) en heeft als doel om de groeiende hoeveelheid verpakkingsafval in Europa terug te dringen. Wat verandert er precies en wat betekent dit voor bedrijven en consumenten?

๐–๐š๐š๐ซ๐จ๐ฆ ๐ž๐ž๐ง ๐ง๐ข๐ž๐ฎ๐ฐ๐ž ๐ฏ๐ž๐ซ๐จ๐ซ๐๐ž๐ง๐ข๐ง๐ ?
De huidige richtlijn bleek niet effectief genoeg om de afvalberg in te dammen. Met de PPWR kiest de EU voor een uniform, bindend kader dat in alle lidstaten direct van kracht is. Dit maakt de regelgeving consistenter รฉn eenvoudiger voor bedrijven die in meerdere landen actief zijn.

๐ƒ๐ž ๐›๐ž๐ฅ๐š๐ง๐ ๐ซ๐ข๐ฃ๐ค๐ฌ๐ญ๐ž ๐๐จ๐ž๐ฅ๐ฌ๐ญ๐ž๐ฅ๐ฅ๐ข๐ง๐ ๐ž๐ง ๐ฏ๐š๐ง ๐๐ž ๐๐๐–๐‘

De PPWR draait om vier kerndoelen:

  • ๐Œ๐ข๐ง๐๐ž๐ซ ๐š๐Ÿ๐ฏ๐š๐ฅ: Het gebruik van onnodige verpakkingen wordt ontmoedigd, herbruikbare en hervulbare opties worden juist gestimuleerd.
  • ๐‘๐ž๐œ๐ฒ๐œ๐ฅ๐ž๐ž๐ซ๐›๐š๐š๐ซ๐ก๐ž๐ข๐ ๐ฏ๐ž๐ซ๐ฉ๐ฅ๐ข๐œ๐ก๐ญ: Vanaf 2030 moeten alle verpakkingen zo zijn ontworpen dat ze efficiรซnt te recyclen zijn.
  • ๐Œ๐ž๐ž๐ซ ๐ ๐ž๐ซ๐ž๐œ๐ฒ๐œ๐ฅ๐ž๐ ๐ฉ๐ฅ๐š๐ฌ๐ญ๐ข๐œ: Verpakkingen moeten een minimumpercentage aan recyclaat bevatten vanaf 1 januari 2030.
  • ๐Œ๐ข๐ง๐๐ž๐ซ ๐ง๐ข๐ž๐ฎ๐ฐ๐ž ๐ ๐ซ๐จ๐ง๐๐ฌ๐ญ๐จ๐Ÿ๐Ÿ๐ž๐ง: Door minder virgin materiaal te gebruiken, zet de EU in op circulariteit en klimaatneutraliteit tegen 2050.

๐“๐ข๐ฃ๐๐ฅ๐ข๐ฃ๐ง ๐ž๐ง ๐๐ž๐š๐๐ฅ๐ข๐ง๐ž๐ฌ
De verordening is op 11 februari 2025 in werking getreden, met een overgangsperiode van 18 maanden. Hier zijn de belangrijkste mijlpalen op een rij:

12 augustus 2026: Lidstaten moeten starten met implementatie.
12 augustus 2028: Uniforme etikettering op alle verpakkingen verplicht.
1 januari 2030: Recycleerbaarheid verplicht, eerste quota voor gerecycled materiaal, en verbod op bepaalde wegwerpverpakkingen.
2030โ€“2040: Gefaseerde verhoging van het percentage recyclaat in kunststof verpakkingen.

๐–๐š๐ญ ๐ฏ๐ž๐ซ๐š๐ง๐๐ž๐ซ๐ญ ๐ž๐ซ ๐œ๐จ๐ง๐œ๐ซ๐ž๐ž๐ญ?

  • ๐‘๐ž๐œ๐ฒ๐œ๐ฅ๐ž-๐ฉ๐ซ๐ž๐ฌ๐ญ๐š๐ญ๐ข๐ž๐ค๐ฅ๐š๐ฌ๐ฌ๐ž๐ง: Verpakkingen krijgen een score (A t/m E) op basis van hun recycleerbaarheid. Verpakkingen onder 70% recycleerbaarheid vallen vanaf 2030 in de laagste klasse en mogen niet meer verkocht worden. Producenten betalen meer voor moeilijk recycleerbare verpakkingen.
  • ๐†๐ž๐ซ๐ž๐œ๐ฒ๐œ๐ฅ๐ž๐ ๐ฉ๐ฅ๐š๐ฌ๐ญ๐ข๐œ: Verpakkingen, zoals PET-bekers, moeten vanaf 2030 een minimaal percentage gerecycled plastic bevatten.
  • ๐’๐ญ๐ซ๐ž๐ง๐ ๐ž๐ซ๐ž ๐ซ๐ž๐ ๐ž๐ฅ๐ฌ ๐ฏ๐จ๐จ๐ซ ๐ฐ๐ž๐ ๐ฐ๐ž๐ซ๐ฉ๐ฉ๐ฅ๐š๐ฌ๐ญ๐ข๐œ: Onder andere het verbod op plastic voorverpakkingen van groente en fruit <1,5 kg.
  • ๐‡๐ž๐ซ๐›๐ซ๐ฎ๐ข๐ค๐›๐š๐ซ๐ž ๐ฏ๐ž๐ซ๐ฉ๐š๐ค๐ค๐ข๐ง๐ ๐ž๐ง: Horeca en retail moeten herbruikbare verpakkingen aanbieden, met doelstellingen die oplopen tot 40% in 2040.
  • ๐†๐ž๐ฌ๐ญ๐š๐ง๐๐š๐š๐ซ๐๐ข๐ฌ๐ž๐ž๐ซ๐๐ž ๐ž๐ญ๐ข๐ค๐ž๐ญ๐ญ๐ž๐ซ๐ข๐ง๐ : Alle verpakkingen in de EU krijgen uniforme etiketten om recycling makkelijker te maken.
  • ๐”๐ข๐ญ๐ ๐ž๐›๐ซ๐ž๐ข๐๐ž ๐ฉ๐ซ๐จ๐๐ฎ๐œ๐ž๐ง๐ญ๐ž๐ง๐ฏ๐ž๐ซ๐š๐ง๐ญ๐ฐ๐จ๐จ๐ซ๐๐ž๐ฅ๐ข๐ฃ๐ค๐ก๐ž๐ข๐ (๐”๐๐•): Producenten moeten meer betalen voor slecht recycleerbare verpakkingen en rapporteren hoeveel verpakkingen ze op de markt brengen.

๐‚๐จ๐ง๐œ๐ฅ๐ฎ๐ฌ๐ข๐ž
De PPWR is een belangrijke stap naar een circulaire economie. Dit betekent dat verpakkingen in de toekomst duurzamer moeten worden ontworpen, wat zowel bedrijven als consumenten zal beรฏnvloeden. Terwijl bedrijven zich op korte termijn moeten aanpassen, zal de wetgeving op de lange termijn voordelen opleveren voor het milieu en de economie.